Voedselbos Lage Mierde

Voedselbos in Lage Mierde

Tijdens de dorpsavond op donderdag 23 januari is het project het voedselbos verder toegelicht. Verder is ook een oproep aan alle dorpsbewoners gedaan om mee te denken en te werken aan de realisatie van een mooi nieuw stuk Lage Mierde. Op dit moment is de dorpsraad gestart met het maken van een plan van aanpak. Hulp hierbij kunnen we altijd gebruiken. Dus heb je interesse hiervoor, meld je aan bij de dorpsraad.

Op deze pagina wordt de voortgang van het project verder bijgehouden en zal er regelmatig nieuwe informatie over het voedselbos in Lage Mierde worden toegevoegd.

 

Wat is een voedselbos

Een voedselbos is een bos met planten die direct of indirect nuttig zijn voor mensen. Het kan een tuin zijn waar van bodem tot kruin voedsel wordt geproduceerd. Van noten, appels in de boom, fruitstruiken tot bladgroentes op de grond, knolgewassen en zelfs een paddenstoeltje onder de grond. Deze landbouwmethode is gebaseerd op permanente polycultuur als tegenhanger van de vluchtige monoculturen.

Eigenlijk is een voedselbos een zorgvuldig ontworpen ecosysteem voor de lange termijn van nuttige planten. Een bos met een goede bodemvruchtbaarheid en een efficiënte voedselkringloop. De diversiteit is van belang; de grootte van het bos is van minder belang.

De voordelen van een voedselbos is in het kort:

  • Weinig onderhoud en een hoge efficiëntie
  • Grote verscheidenheid aan producten
  • Hoge voedingswaarde
  • Veerkracht bij klimaatextremen
  • Biologisch duurzaam
  • Gunstig voor het milieu
  • Aantrekkelijk door hoge diversiteit
     

De Dorpsraad Lage Mierde ziet kansen voor de realisatie van een voedselbos in Lage Mierde. Het voornaamste doel is om dorpsgenoten (weer) te verbinden met voedsel en ook om de leefbaarheid te vergroten. Een voedselbos prikkelt de fantasie, en Dorpsraad Lage Mierde denkt dat er verschillende mogelijkheden zijn. Denk aan het betrekken van de (school)kinderen, ondernemers, mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het voedselbos kan een plek zijn om te ontmoeten, samen te werken, een plek waar gedeeld, gespeeld en geleerd kan worden.

Het voedselbos als onderdeel van een wandeling, waar schoolkinderen les krijgen; waar dorpsbewoners fruit kunnen rapen en plukken maar waar ook toeristen kunnen genieten van het natuurschoon bij een picknick-bankje

Dat deze mogelijkheid zich nu voort doet komt door de ontwikkelingen rondom het herstel van het Beekdal in Lage Mierde. Verschillende partijen, aangejaagd door het Waterschap De Dommel, zijn betrokken bij dit project.

De gemeente Reusel de Mierden is ook positief over dit initiatief en ondersteunt het van harte.

 

Inloggen Zalenplanner

Agenda

juli 2020
madiwodovrzazo
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Volg Lage Mierde ook op

Alzheimer CaféAlzheimer Café de kempen Klik hier voor meer info over de bijeenkomst op 12 maart 2020. 

Zorg en Welzijn


Iedere donderdagmiddag 13.30-16.00
Ontspanningsmiddag in de Ster. 

Klik op het logo voor meer info

Statistieken

2 bezoekers online
Vandaag: 41 unieke bezoekers
Deze week: 41 unieke bezoekers
Totaal: 56123 unieke bezoekers